Tuinontwerp Lumine Swagerman
  Rozesteinweg 59 | 6957 BK Laag Soeren
Tel. +31 (0)313 - 61 88 82 | info/at/lumine-swagerman.nl
HOME
GALERIJ
WERKWIJZE
VOORBEELDEN
TARIEVEN
PRIJZEN
PUBLICATIES & LINKS
 
Ontwerpvisie
In mijn tuinontwerpen probeer ik vorm te geven aan de wensen van de opdrachtgever. Iedereen heeft een bepaalde voorstelling van een ideale tuin en hoe deze buitenruimte het beste benut kan worden.
Voor elke tuin zijn verschillende mogelijkheden te bedenken en het is mijn streven, door goed naar de opdrachtgever te luisteren, daarin de juiste keuzes te maken.

De vormgeving mag recht, rond of diagonaal zijn. Het spreekt vanzelf dat de vormgeving en de sfeer van de tuin in harmonie met het huis zullen zijn, zodat er een eenheid ontstaat. Daarom is het bijvoorbeeld van belang dat de paden een rechtstreekse verbinding vormen tussen de verschillende onderdelen van de tuin en het huis. In mijn ogen mag de verharding vooral niet als eerste in het oog springen. Rustige bestratingspatronen in sobere tinten en vormen, passend bij de muren van het huis, zorgen ervoor dat de beplanting de meeste aandacht krijgt. Hoe de tuin vanuit het huis wordt ervaren, beschouw ik als zeer belangrijk. Tenslotte brengen we in Nederland helaas het grootste gedeelte van het jaar binnenshuis door en kunnen we alleen maar naar buiten kijken.

Vormgeving en beplanting strijden vaak om de eer. De waarheid is dat, om een geslaagd resultaat te krijgen, het ene niet zonder het andere kan. De vorm is vergelijkbaar met een passende lijst om een schilderij. Binnen dit kader toont elk jaargetijde zijn eigen beeld. Daarbij is de juiste balans tussen verharding en beplanting mede bepalend voor het succes van het ontwerp. De beplanting voert bij mij de boventoon; de verharding blijft beperkt tot wat strikt noodzakelijk is. Ik zie de tuin in de eerste plaats als een mogelijkheid om van de natuur te genieten en te ontspannen.

Bij de beplanting laat ik mij inspireren door de heersende, meer natuurlijke trend van tuinieren. Het enorme aanbod van bijzondere vaste planten, heesters en bomen fascineert mij al jaren. Het is dan ook mijn specialiteit om uitgekiende plantenschema’s te maken. Vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar zullen allerlei planten elkaar in bloei afwisselen, terwijl bladstructuren en -kleuren van heesters en bomen een toegevoegde waarde leveren.
Van te voren is er overleg over de toe te passen favoriete kleuren en wordt er bekeken of die ook in harmonie met de huismuren zullen zijn. Bij elke tuin bedenk ik weer andere plantencombinaties en probeer daarbij de opdrachtgever te verrassen met het eindresultaat. Het is nooit die ene plant, maar het hele plaatje dat de kijker zal boeien.

Kortom: het tuinontwerp houdt rekening met:
  • uw wensen
  • de ligging van de tuin
  • de stijl van het huis
  • de bodemgesteldheid
  • de hoeveelheid zonlicht
  • de afwisseling in bloeitijd
  • de juiste balans tussen verharding en beplanting
  • het uitzicht vanuit de woonkamer
  • de reeds aanwezige beplanting